Over ons

AAZ Wijnen

voor de avontuurlijke wijnliefhebber

waar bijzonder heel gewoon is

Het zal niemand ontgaan dat de gemiddelde Nederlandse winkelstraat gedomineerd wordt door de bekende winkelketens en dat ook dezelfde fastfoodketens overal om de aandacht schreeuwen. En ook buiten ons land loop je vaak tegen dezelfde ketens aan.
Op wijngebied zie je binnen Nederland iets vergelijkbaars. Kijk naar het schap van de gemiddelde super, slijter of horecagroothandel en wat zie je? Een duizelingwekkende hoeveelheid wijnen op basis van sauvignon blanc, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en nog een handjevol druivenrassen uit alle hoeken van de wereld.
Is daar iets mis mee? An sich niet. Is het jammer? Zeer zeker, er is zoveel meer. En er is een groeiende groep consumenten onder invloed van bijvoorbeeld een organisatie als Slow Food die openstaat voor authenticiteit en andere smaak- en geurbelevingen.

Europese druiven

Vrijwel alle druivenrassen, en dat zijn er meer dan 1.300, komen uit Europa. Een handjevol hiervan, de zogenaamde ‘internationale druiven’ en meestal Frans van origine, staan over de hele wereld aangeplant. In hun herkomstgebieden wordt er vaak schitterende wijn van gemaakt, ze hebben niet voor niets een goede reputatie: een machtige merlot of cabernet sauvignon uit Bordeaux, stoere syrah uit de Rhône, verfijnde sauvignon blanc van de Loire, Bourgondische chardonnay of duizelingwekkend mooie riesling uit Duitsland.
Maar is dat voldoende reden om alleen deze druiven over de hele wereld aan te planten? Zeker binnen Europa, waar zoveel authentieke autochtone druiven bestaan met hun eigen markante profiel en smaak. Een smaak die je misschien moet leren waarderen, maar die op den duur zoveel meer voldoening kan geven dan de zoveelste brave gestandaardiseerde industriewijn van de bekende druivenrassen. Het is onze uitdaging de wijnliefhebber te prikkelen en hem of haar het avontuur aan te laten gaan.

Blijf nieuwsgierig!

Deze uitdaging gaan we graag aan met u aan. Daarbij beperken we ons vooralsnog tot Europa, de keus is groot genoeg. Onze zoektocht naar wijnhuizen voert ons door een waar luilekkerland van bijzondere smaken en geuren. En als we een bijzondere druif op het spoor zijn, zijn we extra geprikkeld. Zo importeren we bijvoorbeeld een frühburgunder uit de Ahr, een abouriou uit de Marmandais, een groppello uit Lombardije en een ortrugo uit Emilia-Romagna. Natuurlijk zullen we goede wijnen van de bekendere druivensoorten of bekendere regio’s niet uit de weg gaan. In dat geval geven we dan wel de voorkeur aan producenten die biologisch of biologisch-dynamisch werken. Zie bijvoorbeeld ons aanbod uit de Elzas of Loire.

Ark van de Smaak Naast onze eigen import bieden wij tevens een select aanbod van andere importeurs. Wij zijn met name gespecialiseerd in wijnen gemaakt van druivenrassen die voorkomen in de Ark van de Smaak van Slow Food. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roter veltliner, vidadillo, Georgische qvevriwijnen, mavrud, romorantin en gamza. Dit zijn echt wijnen waar je je als professional mee kan onderscheiden van de massa.
Maar in alle gevallen laten zal smaak en kwaliteit het belangrijkste criterium zijn om een producent of wijn in ons assortiment op te nemen.

Wees nieuwsgierig, dat houd je jong!!
We hopen dat u meegaat op ontdekkingsreis. Stuur ons gerust een mail, als u op de hoogte wilt blijven of schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Hans Peters