Weingut Kriechel

Weingut Kriechel

Peter Kriechel sr. verbouwde in eerste instantie druiven als bijverdienste. Alle opbrengst ging naar de Winzergenossenschaft. Daar kwam in 1952 verandering met de oprichting van het Weingut Peter Kriechel, een wijngoed van slechts 1,5 ha.

In 1969 droeg senior het stokje over. De inmiddels 3 ha. werden vanaf dat moment beheert door zijn zonen Hermann en Ernst. Ze waren al betrokken bij het bedrijf en hadden ook diverse wijnopleidingen gevolgd. Daardoor waren ze beter de onderneming verder uit te bouwen. En met succes, want door plaatsgebrek moest het bedrijf verplaatst worden van Marienthal naar Ahrweiler.

In november 2003 was het wijngoed al uitgedeid naar 20 ha, behoorlijk in een klein wijngebied als de Ahr. De derde generatie treedt aan, de kleinzonen Markus, Michael en Gerd zijn vanaf nu verantwoordelijk. Ze zijn allen opgeleid aan diverse wijnscholen. In 2013 voegt Peter Kriechel junior zich nog bij het team.

Intussen is het goed uitgegroeid tot 24 ha en is daarmee het grootste wijngoed in private handen aan de Ahr, nog een echt familiebedrijf.

de burgunders centraal

Het wijngoed concentreet zich voornamelijk op de diverse pinotvarianten (burgunders op zijn Duits): 85% van de aanplant verdeeld over 55% spätburgunder (pinot noir), 20% frühburgunder (pinot noir précoce) en 10% weiß– en grauburgunder(pinot blanc, pinot gris). Met meer dan 4 ha frühburgunder zijn ze grootste producent van deze zeldzame specialiteit van de Ahr.

natuurvriendelijke wijnbouw

Op de wijnbergen wordt grote aandacht besteed aan het natuurvriendelijk bewerken van de planten. Er wordt uitsluitend organische mest gebruikt en er wordt geen gebruik gemaakt van insecticiden of schimmelwerende producten. Ook worden de wijngaarden omzoomd door planten en kruiden die humusvorming bevorderen en die de juiste voedingsstoffen leveren.

geen kwantiteit maar kwaliteit

Om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen wordt op de meeste percelen de hoeveelheid druiven gehalveerd. Optimale verzorging en zorgvuldige oogst met hand (kan vaak ook niet anders vanwege de steile hellingen) zorgen er voor dat het maximale resultaat gehaald wordt. Voor de vaten van de houtgelagerde wijnen wordt gebruik gemaakt van eikenhout uit het Ahrtal zelf. Dit maakt Weingut Peter Kriechel een een ware ambassadeur voor deze regio.

Klik hier voor het assortiment dat we momenteel voeren.